Dieta

Nadziewany bakłażan

dieta nadziewany bakłażan

Nadziewany bakłażan to danie odpowiednie na dietetyczny obiad i kolację. Na kolację powinniśmy zjeść mniejszą porcję.

Wersja 1

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 200 g. drobiowego mięsa (może być mielone, albo filet pokrojony w drobną kostkę)
  • jajko (jeśli używamy mięsa mielonego)
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół puszki pomidorów
  • mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

  • Bakłażana przekroić na pół, środki wydrążyć, posypać solą i pieprzem i odłożyć
  • Jeśli mięso jest mielone to dodać jajko i podsmażyć, jeśli mięso jest w kawałkach, po prostu smażymy je często mieszając
  • Do mięsa dodajemy czosnek i pomidory, podgrzewamy aż masa zgęstnieje
  • Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić bakłażana, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i zapiekać ok 15-20 min w piekarniku przy 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu można ułożyć cienki plaster mozzarelli light.

Wersja 2
Dodatkowo z cebulą i szpinakiem

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 200 g. drobiowego mięsa (może być mielone, albo filet pokrojony w drobną kostkę)
  • jajko (jeśli używamy mięsa mielonego)
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół puszki pomidorów
  • mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

 

+

  • 1 średnia cebula
  • 150-200 g rozdrobnionego szpinaku
  • małe opakowanie jogurtu

Sposób przygotowania

  • Bakłażana przekroić na pół, środki wydrążyć, posypać solą i pieprzem i odłożyć
  • Jeśli mięso jest mielone to dodać jajko i podsmażyć, jeśli mięso jest w kawałkach, po prostu smażymy je często mieszając
  • Do mięsa dodajemy pomidory, podgrzewamy aż masa zgęstnieje
  • Na osobnej patelni podsmażyć na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i szpinak
  • Na koniec dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszać
  • Szpinak położyć z mięsem w pomidorach, wszystko razem podgrzewać aż cała masa będzie gęsta
  • Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić bakłażana, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i zapiekać ok 15-20 min w piekarniku przy 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu można ułożyć cienki plaster mozzarelli light.

You Might Also Like