Dieta

Tiramisù. Ciasto bez pieczenia do zrobienia w kwadrans

prosty przepis na tiramisu

Tiramisù wydawało mi się kiedyś skomplikowanym do przyrządzenia deserem. Nie wiem dlaczego, chyba zmyliło mnie myślenie, że skoro jest tak smaczne to musi być trudne do wykonania. To nie jest prawda. Tiramisù to włoski przysmak, a jego nazwa oznacza podnieś mnie, co można rozumieć postaw mnie na nogi jeśli weźmiemy pod uwagę pobudzające właściwości składników, mocnej kawy i (opcjonalnie) alkoholu.

Składniki

  • Mała śmietanka 30% np. Piątnica
  • Paczka podłużnych biszkoptów np. San
  • 250 g Mascarpone
  • Odrobina cukru pudru
  • Mniej więcej dwa kubki mocnej kawy
  • Alkohol np. amaretto albo rum
  • Gorzkie kakao do posypania

Sposób przyrządzania Tiramisù

  • Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować na kremową masę.
  • Kawę z odrobiną alkoholu wlać do naczynia, w którym łatwo mi będzie namaczać biszkopty, np. do głębokiego talerza.
  • Kolejno namaczać biszkopty i układać je w rządku jeden obok drugiego.
  • Biszkopty przekładać masą posypaną kakao.
  • Przechowywać w lodówce.

 

You Might Also Like