Dieta

Chlebek bananowy z mąki orkiszowej

mąka orkiszowa banan chlebek

Kwadrans przygotowań, pięćdziesiąt minut w piekarniku i już jest. Pyszny chlebek bananowy z mąki orkiszowej, który z powodzeniem można zrobić z dzieckiem. Małe autko pojawiające się na zdjęciach to właśnie ukłon w stronę mojego małego pomocnika, który dzielnie dodawał i mieszał wszystkie składniki :-)

Chlebek bananowy z mąki orkiszowej

Składniki

1.5 szklanki mąki orkiszowej

łyżeczka sody

pół szklanki oliwy

10 dag roztopionego i ostudzonego masła

szczypta soli

jedna trzecia szklanki cukru trzcinowego

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

trzy duże, dojrzałe banany

wedle uznania, dodatki np. żurawina

Przygotowanie

Wszystko zmiksować i wlać do podłużnej foremki. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na pięćdziesiąt minut. Wyszło pysznie, a ciasto w środku jest idealnie wilgotne. Życzymy smacznego!

 

 

You Might Also Like