Dieta

Gulasz wołowy z pieczarkami i fasolą

Dość czasochłonne więc nietypowe dla mnie danie i faktycznie, ten gulasz to efekt pracy męskich rąk. Przepis pochodzi z tej książki. W ogóle to mieliśmy taki fajny, partnerski plan, żeby jedno z nas w każdą sobotę, a drugie w każdą niedzielę przygotowywało jakiś pyszny, bardziej wyszukany obiad. Tradycja przetrwała całe dwa weekendy. Dziękuję, do widzenia ;-)

Gulasz wołowy z pieczarkami i fasolą

Składniki

1 kg udźca wołowego

30 dag małych pieczarek

1 puszka czerwonej fasoli

40 da pomidorów

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

3-4 liście laurowe

3-4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

Przyprawy: sól, pieprz, chili, kurkuma, imbir, kolendra

Olej

Przygotowanie

Mięso pokrojone w kostkę podgrzać na rozgrzanym oleju. Następnie, przełożyć do rondla, nalać bulionu, dodać liście i ziele. Dusić pod przykryciem 1,5 godz.na małym ogniu aż mięso będzie wpół miękkie.

Do mięsa dodajemy:
Zeszkloną na maśle cebulkę i czosnek.
Pieczarki pokrojone w plasterki.
Sparzone, rozdrobnione pomidory.
Marchewkę pokrojoną w plasterki.

Dusimy 30 min. aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać wody, wlać do gulaszu.

Dodać odsączoną fasolę, sos sojowy i zagotować. Na koniec doprawić.

You Might Also Like